Bundan on yıl önce 31 Ekim–2 Kasım 1997’de Hollanda’nın Heeze kasabasında yapılan Kuruluş Kurultayı ile, ilk olarak Avrupa Alevi Akademisi (AAA) adı altında, Avrupa, Türkiye, Balkanlar, ABD vb. ülkelerde faaliyette bulunan federasyon, dernek, dergâh, tekke, cemevi, vakıf gibi Alevi örgüt ve kuruluşlarının yanı sıra, Fakir Baykurt gibi birçok demokrat ve ilerici aydınların da katılımları ile kurulan Alevi Akademisi onuncu kuruluş yıldönümünü Bremen’deki Merkezi binasındaki Mozaik Kültür Salonu’nda 27 Ekim 2007 tarihinde coşkulu bir şekilde başta Almanya, Fransa, İsviçre ve Hollanda olmak özere Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelen çok sayıda kuruluş ve Alevi Kurumlarının yöneticileri, seçkin bir davetli topluluğu ve üye temsilcilerin katılımı ile görkemli bir biçimde kutlandı. Ayrıca, yıldönümü kutlamalarına katılamayan Avrupa’daki kişi, Kurum ve Kuruluşlardan da çok sayıda kutlama mesajları geldi.
TV program yapımcısı ve sunucusu Gül Bulut’un sunuculuğunu yaptığı kutlama şenliğinin açılış konuşmasını yapan Akademi Başkanı Mustafa Düzgün, böylesi bir günde Akademi dostlarını aralarında görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Akademi’nin kuruluşundan günümüze kadar olan tarihçesini anlattı.
Tasarım Media NRI adına Kemal Ateş ile İsmal Bulut ve Hüseyin Gülsoy’un hazırladığı ve sunduğu Alevi Akademisi’nin kuruluşundan günümüze kadar olan sürecin anlatıldığı sinevizyon gösterisi izleyicilerin büyük beğenisini topladı.
Onuncu yıldönümü etkinliğinde Akademi Başkanı Mustaf Düzgün’ün yönettiği panelde ise, Alevi Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Yağmur Say yaptığı sunumda, Akademi ile birlikte yaptığı çalışmalardan övgüyle bahsederken, Akademi’nin yaptığı Alevilik hakkındaki çalışmaların hiç de küçümsenemiyeceğini belirterek, en son Akademi yayınları kapsamında Türkçe çevirisini yaptığı Hutbetü’l-Beyan’dan, Hz. Ali’ye ait güzel sözlerden bir kesit sundu.
Bilim Kurulu Üyesi Enis Emir ise, toplumun Aleviliğe ait yazılı kaynakların azlığı hakkında kanaat sahibi olduğunu, fakat bunun son derece yanlış olduğunu, Aleviliğe ait Arapça ve Farsça Alevi yazılı kaynaklarının sanıldığından çok daha fazla olduğu hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Bermen Cemevi Post Dedesi Dr. Hüsnü Kaya ise, Aleviliğin felsefi ve mistik yönleri hakkında bir konuşma yaptı.
Yıldönümü şenliğinde sahne alan Emre Saltık, Güler Duman gibi ünlü sanatçıların yanı sıra Ali Temiz, Hüseyin Güneş, Sultan-Alişan Yılmaz, Hasan Ali İçlek Dede ve Mesut Suna söyledikleri türkülerle konuklara doyumsuz anlar yaşattılar.
Etkinlikten Resimler