• Divriği Konuk Evi

    Metin Aktan
    Divriği Kültür Vakfı Gn. Başkan Yrd.

    Anadolu Türk kültürünün en özgün ve en güzel yanlarını taşıyan Divriği’miz ve Divriğililerimiz 30 Ağustos 2003 tarihinde bir buluşma yerine kavuştu. Konukevimiz değerli ve sevgili dostların katılımıyla Pir Sultan sokakta işletmeye açıldı. Açılışımıza katılan tüm yurttaşlarımıza Vakfımız ve Yönetim kurulumuz adına en içten sevgilerimizi sunuyorum.

    Cumhuriyetimizin temel değerlerine içtenlikle sahip çıkan Divriği, Türk kültürünün yanı sıra başka kültürlerin de özgürce yaşadığı, laik ve demokratik geleneklerimize önemli katkıları olan bir ilçemizdir.

    İlçe diyoruz ama çağdaş yaşamın gereklerine uyum ve etkinliği bakımından Anadolu’daki bir çok ilden daha fazla gündemde olan bir bölge merkezidir.

    Selçuklular döneminde altın çağını yaşayan Divriği, bugüne kadar gelen anıt eserleriyle yerli yabancı bir çok bilim ve sanat adamının hayranlığını kazanmış görkemli bir tarihe sahiptir.

    Daha çok siyasi nedenlerle Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde ihmal edilen Divriği, uygar geçmişiyle bu günlere gelebilmeyi başarmıştır.

    Hiçbir dönem İstanbul ve Ankara gibi başkentlerle ilişkilerini koparmayan Divriğililer, bu sayede çağlarını her zaman yakından izlemiş aydın insanlardır. İleri ve uygar yaşama biçimleriyle gittikleri yerlerde yok olmamış, aksine Divriğili olmanın övüncünü yaşamışlardır.

    Tarım, hayvancılık ve küçük sanayi işletmeciliğiyle kendi kendine yeten Divriği, artan nüfusla birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlere göç vermiştir. İlçemizin içerlek yapısı ve coğrafi koşulların elverişsizliği nedeniyle demir çelik yatırımları ilçe dışında yapılmış, küçücük bir köy olan Karabük, Divriği demiriyle yoktan var edilmiştir. İster siyasi ister doğal nedenler olsun; denebilir ki Divriği’nin demirinden Divriğililer dışında herkes yararlanmıştır.

    Bütün bu olumsuz koşullara karşın Cumhuriyetimizin temel değerlerinden ödün vermeden yaşayan Divriğililer bugün de kültür, sanat, ticaret alanlarında çalışarak, kısmen de devlet memuru olarak varlıklarını sürdürmektedirler.

    İnsanımızın Divriği’ye ve kendilerine değer veren bu saygı değer çabalarına güç ve güven katmak için kurulan Vakfımız, birlik beraberlik ve dayanışma duygularının geliştirilmesine her türlü katkıyı yapacaktır.

    Her vakıf gibi Divriği Kültür Vakfı da sınırlı ve özlü amaçlar için kurulmuştur. Yerel değerlerimizi ve kültürümüzü koruyup geliştirirken çağdaş bir devlet ve uygar bir dünyanın insanı ve yurttaşı olmak için de kişisel kurumsal uğraşlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz elbette.

    Konukevimizin açılışındaki uygar ve coşkulu tutumumuzun, orayı yaşatmak için de sürdürüleceği inancıyla; Vakfımız ve Yönetim Kurulumuz adına hepinize mutlu, kıvançlı günler dilerim.