• Alevi Akademisi Bilim Kurulu Toplantısı 10-11 Haziran 2006 Tarihinde Bremen’de gerçekleşti

    Alevi Akademisi Bilim Kurulunun halka açık olarak yaptığı toplantılardan ilki 10-11 Haziran 2006 tarihlerinde Akademi’nin Bremen’deki merkezinde gerçekleşti. Toplantıya Bilim Kurulu üyelerinin tamamı katıldı.

    Anımsanacağı üzere Alevi Akademisi, geçen yıl 03.12.2005 tarihlerinde Bremen’de satın aldığı merkezi yerinin açılışını yapmış, bu açılış çerçevesinde aynı zamanda Bilim Kurulunu seçmiş ve Bilim Kurulu (soyadlarına göre abc sırasıyla) şu isimlerden oluşmuştu:

    Yrd. Doç. Dr. Bülent Bilmez
    Prof. Dr. Cengiz Güleç
    Enis Emir
    Prof. Dr. İşaya Üşür
    Dr. İsmail Kaygusuz
    Dr. Krisztina Kehl
    Mustafa Düzgün
    Dr. Özgür Savaşçı (Başkan)
    Dr. Yağmur Say

    Bilim Kurulu’nun bu toplantısının ana amacı “Aleviliğin kayda geçirilmesi ve aktarılması” şeklinde özetlenebilir.

    10 Haziran öğleden sonra toplantı Hasan Ali İçlek dede’nin sunduğu üç deyişle başladı. Akademi Başkanı Mustafa Düzgün ile Akademi Bilim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Savaşçı’nın açış konuşmalarının ardından Pof. Dr. Cengiz Güleç, Aleviliğin Düşünsel ve Felsefi Boyutları; Prof. Dr. İşaya Üşür  Küreselleşme ve Dinsel İnançların Durumu konulu genel sunumlarının ardından Dr. Özgür Savaşçı Alevi Gençliğin Eğitim Sorunları; Enis Emir Aleviliğin Arapça Yazılı Kaynakları  konulu bildirilerini sundular.

    Toplantıda bundan sonra sırasıyla şu bildiriler sunuldu:

    Dr. Krisztina Kehl: Alevi Kimlik Mücadelesinde Almanya ve Türkiye’de Din Dersleri
    Yrd. Doç. Dr. Bülent Bilmez: Arnavutluk ve Balkanlar’da Aleviliğin Yazılı Kaynakları
    Dr. İsmail Kaygusuz: Sözlü ve Yazılı Kaynak Değerlendirmeleri
    Doç. Dr. Yağmur Say: Aleviliğin Osmanlı Dönemi Yazılı Kaynakları

    Mustafa Düzgün: AA’nın Çalışma Programı ve Yayınlar, İnternet Üzerinden Yapılacak Eğitimin Önemi ve Müzik Okulu’nun Anlamı ve Önemi

    Ortaya çıkan sonuç özetle, Aleviliğin her ne kadar sözlü yöntemle aktarıla gelmiş olsa da, yazılı kaynakların oldukça bol sayıda olduğu; sözlü kültür adlandırmasının kesinlikle küçümseyici ya da “hor görücü” olmaması gerektiği yolundaydı. İster sözlü, ister yazılı olsun, aktarımın işlevinin aksamaması, eğer inancın aktarılmasında aksama olursa, bunun sonunun asimilasyona varacağı doğrultusundaydı. Ayrıca, yılda üç veya dört sayı çıkacak olan bir kitap-dergi projesinin hayata geçirileceği, bunun yanında sayısı 40 yakın olan çeviri ve yazılı kaynakların gözden geçirilerek, yayımlanacağı bildirildi.

    iki gün süren toplantının son kısmında ise değerlendirme yapıldı. Daha sonra, Akademi Başkanı Mustafa Düzgün bir teşekkür konuşması yaparak, toplantıyı bitirdi.

    Dr. Özgür Savaşçı
    Alevi Akademisi Bilim Kurulu Başkanı